dijous, 28 de febrer del 2013

EL SOMNI DE VICENT ANDRÉS ESTELLÉS



L'editorial Germania publica “El somni de Vicent Andrés Estellés” de Manel Alonso i Empar Piera

Es tracta d'un conte infantil que presenta als més joves la figura del poeta de Burjassot

 Per Ausiàs Bermell
El tàndem format per l'escriptor de Puçol, Manel Alonso i l'artista plàstica d'Alzira, Empar Piera, torna amb un conte infantil que, des de la ficció, intenta donar a conèixer als més menuts, la figura i l'obra del poeta Vicent Andrés Estellés.
Aquesta publicació és l'aportació que l'editorial Germania realitza a la celebració de l'any Estellés.
La història s'hi desenvolupa sobre el fet que Vicent, és un jove de Burjassot que un dia té el somni de dibuixar un gran mural on encabir tot el seu petit país i la seua gent.
Amb el decurs del temps, el protagonista s'hi fa gran i deixa de dibuixar, però mai no oblida aquell deig primer i és per això que quan comença a escriure, fa versos i és mitjançant aquests que pot arribar a fer realitat la seua fantasia.
El llibre ha estat publicat per l'editorial Germania dins la col·lecció “Parotet” i s'hi inclouen interessants propostes didàctiques bastides per la mestra i escriptora Mercè Claramunt.

Article publicat al diari EL Punt Avui

******                          *************************************                  **********

Un Estellés de conte
 Per Hèctor Serra

“En un poble de l’Horta de València anomenat Burjassot viu un xiquet que li diuen Vicent. És fill i nét de forners”. Així, a la manera d’un conte formal, tot presentant el protagonista infant i el seu enclavament de referència, és com comença El somni de Vicent Andrés Estellés, nou títol adreçat als xiquets  i les xiquetes de Primària, encabit dins la col·lecció “El Parotet” de l’editorial Germania.
Amb text de l’escriptor i editor Manel Alonso, il·lustracions a càrrec de l’artista multidisciplinar Empar Piera i propostes didàctiques obra de l’escriptora i professional de l’ensenyament Mercè Claramunt, el conte sobre la figura del gegant de Burjassot ve a completar una ingent tasca de difusió i dignificació de la figura d’Estellés que ha pres volada durant els darrers anys i, molt especialment, en el marc de l’Any Estellés, el qual ha fet possible tota una tirallonga de nou material orquestrat des de l’àmbit cultural dels Països Catalans encaminat a ampliar i aprofundir en el vast llegat literari i humà que el versador ens ha deixat.

El conte de Germania, doncs, esdevé una iniciació necessària, cabdal, en el poeta nacional del segle XX. Prenent com a emblema l’indefugible Mural del País Valencià, Alonso emmiralla les noves generacions amb un Vicent inquiet, compromés, àvid i atent. Els joves lectors d’aquest conte ja tindran temps de capbussar-se en anys vinents en l’Estellés carnal i lúbric, o aquell Estellés que retrata la fam i el dolor, o el Vicent que palpa la mort. Però allò realment atractiu de convertir l’Estellés en protagonista d’una narració infantil és descobrir als més menuts la consciència nacional i social d’un poeta, les referències geogràfiques i vitals que doten de sentit la seua obra, i el deure ètic d’estimar allò que ens envolta: la casa, la terra, el treball… Fer poble, al cap i a la fi. Cal reivindicar, per tant, l’Estellés xiquet. L’Estellés que tots i totes portem a dins.


Article publicat a Núvol.
Il·lustracions d'Empar Piera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada